Varázslatos karácsony

Kisgyermekként tényleg szívem minden dobbanásával hittem a karácsony varázslatában. Hittem, hogy a feldíszített fát és az ajándékokat a “Jézuska,, hozza.

Emlékszem öcsémmel szinte reszketve az izgalomtól várakoztunk a másik szobába a nagymamival, és füleltünk mikor szólal meg a csengettyű és lehet rohanni a fához. Így felnőtt fejjel a mai dizájn mellett eltörpült a régi karácsonyfánk szépsége, de nekem akkor ez volt a legcsodálatosabb a világon. A sok csillogó dísz a szaloncukrok hívogató íze és az ajándékok, amik a fa alatt feküdtek. Izgalommal telve bontottuk ki a meglepetéseket az öcsivel és egymásnak lelkendezve mutattuk mit kaptunk. Az akkori festőkészlet felért egy mostani szuper mobiltelefonnal.

 

Aztán felnőve megtudtam, hogy a karácsonyfát és az ajándékokat nem is a “Jézuska,, hozza, hanem anyuék.

Ezután kicsit kiábrándulva, de annál rafkósabban kutattuk fel az eldugott ajándékokat a tesómmal. Nem ismertünk lehetetlen, mindig megtaláltuk őket és ugyan azt az izgalmat éltük át mind pici korunkban. Felnőve valahogy bevésődött a régi gyermekkorom karácsonyai emléke és lejátszódott a lányaim születésekor. Ugyan úgy csengettyűszóval hívtam őket és Ők szaladtak izgatottan a fa alá és a karácsony varázslata ott csillogott tágra nyílt szemükben. Máig emlékszem ezekre a pillanatokra.

Az ünnepek varázslatát, lelkületét mindenki máshogy éli meg. Minden családnak meg van a saját kis hagyománya, csengettyűszója, hogy neki mit is jelent a karácsony. A fények csillogása, a töltött káposzta íze, a bejgli illata, az „együtt a család” feelingje, az ajándékozás öröme. A lényeg, hogy kiemelkedjen a mindennapok taposómalmából. Más legyen mind a rohanó világunk hétköznapjai. Mikor leülünk a vacsora asztalhoz már ne a munkával, az üzlettel vagy a takarítással foglalkozzunk, hanem adjuk át magunkat az ünnepnek a pihenésnek, magának a karácsony varázsának.

 

Ez a téli napfordulóhoz oly közeli ünnep a Kereszténység legnagyobb ünnepe. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének hívta. Jézus születését köszönti, a megszülető Messiásét. Sok nem vallásos ember is örömmel ünnepel ezen a napon, hisz a karácsonyt a szeretett ünnepeként is tartják számon. Ilyenkor nem csak az otthonok úsznak fényárba, hanem a városok és a települések is. Hatalmas nagy karácsonyfákat állítanak, amit mindenki megcsodálhat.

Karácsony hagyományokra épül, úgy, mint a karácsonyfa állítás, a karácsonyi vásárok, hangulatos zenés megmozdulások, az éjféli mise, az ajándékozás, a képeslap küldés, finom vacsorák és így tovább. Ez a sok lehetőség megadja nekünk a választást, hogy csendesebben szeretnénk eltölteni vagy épp aktívabban az ünnepet.

Mi nők ilyenkor szeretünk kitenni magunkért. Kicsinosítjuk az otthonunkat és díszekkel ékesítjük fel. Sütünk-főzünk az egész családra már napokkal az ünnepek előtt is.

Én egy időben nagyon túlspiláztam ezt a dolgot és a karácsonyra már kipurcantam a fáradtságtól. Ezért jött jól ez a gesztenyetorta recept, mert piskótasütést leszámítva pofon egyszerű elkészíteni és isteni finom. Ennél finomabbat még soha ne ettem, gesztenyéből. Ha nagyon siettem és – most kövezzetek meg  – még a piskótát is úgy vettem készen. Szeretném veletek megosztani, hátha hozzájárulhatok a karácsonyi finomságokhoz ezzel a recepttel.

 Hozzávalók:

  • 1 kerek piskóta (mindegy milyen színű)

  • 2db gesztenyemassza

  • 1l hulala tejszín

  • 5 habfixáló (elhagyható)

  • 1 zacskó csokis vagy színes tortadara

A piskóta receptet nem írom ide, hisz mindenkinek meg van a saját praktikája az elkészítéséhez, sokszor a nagyanyánktól.

A gesztenyetorta elkészítése:

A piskótát 3-ba vágjuk, a legalsót díszítjük először, a másik kettőt addig félre tesszük.

Először a tejszínt keményre felverjük, igény szerint beleszórjuk a habfixálókat. Tépjünk le egy alufólia darabot és vizesítsük be. Aztán az egyik gesztenye masszát ezen az alufólia darabon vizes kézzel olyan kerekre nyújtsuk és formázzuk, mint a piskóta. Ha kész tegyük rá a legalsó díszítésre váró piskótalapunkra és aztán húzzuk le róla a fóliát. Erre jöhet egy réteg tejszínhab. Ha jól csináltad, kaptál egy piskóta, egy lapított és kerekre formázott gesztenyemassza és egy tejszín réteget. Erre tedd rá a következő piskótaréteget, rá a másik gesztenyemassza réteget, amit ugyan úgy készíts el, mint az előzőt. Erre jön megint egy tejszínréteg. A tetejére kerül a harmadik piskóta réteg. Kész a tortánk már csak a maradék tejszínnek kell bevonni. Ezt megkönnyíti, ha az eszközt, amivel a habot a tortára felviszitek, előtte hideg vízbe mártjátok. Ha ezzel is készen vagytok már csak a díszítés jön, szórjátok a tortátok tetejére a tortadarát és kész is a gesztenyetortátok.

Jó étvágyat hozzá!

 

Ezzel a cikkel kívánok kellemes Karácsonyi Ünnepeket minden Duciland olvasónak.

A cikk írója: Kincses Anna

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.