Karácsony 1300 mérföldre az otthontól

Ahol idén már a Santa hozza az ajándékot.

Azoknak, akik újként olvasnak. 2017 májusában döntöttem úgy, hogy elhagyom Magyarországot és Walesbe költözöm. Így az év júniusától ez a csodás hely az új otthonom.

Idén a harmadik évem, amikor a hazámtól távol egy új kultúrában, más szokásokat is megismerve érkezik meg hozzánk a szeretet ünnepe.

Elmondhatom szerencsés ember vagyok. Bár én vagyok a legnagyobb testvér, de nagy családban nőhettem fel. Két öcsém és egy húgom van.

A sors úgy alakította életünket, hogy egy részünk Magyarországon él. A kisebbik öcsém a szép kis családjával, és apukám. A család nagyobbik része szintén itt él Walesben: anyukám, a húgom a családja, és a nagyobbik öcsém a családjával együtt.

A kisebbik öcsém és a családja

Az utóbbiakkal élek én együtt.
Az öcsémmel, a sógornőmmel és pici hároméves unokahúgommal Amyvel.

Nagyobbik öcsém és családja

Az elmúlt években igyekeztünk mindig úgy csinálni, hogy ha nem is pontosan az adott időben, de a család együtt tudjon ünnepelni. Tavaly apu már két nappal előre megfőzte a töltött káposztát és egészen új évig maradt velünk….

Amy babát mikor először láttam kb 2,5 hetes lehetett. Aztán mikor beköltöztem az életébe 7 hónapos volt. Igazi vagány kislány, aki itt született Walesben. A szülei magyarok.

Akkor mégis miért a Santa jön ma este, kérdezhetitek?

Amy

Igen ez egy jó kérdés. És legalább olyan fontos is!

Úgy gondolom az, hogy vigyük tovább a hagyományainkat és megmutassuk a gyerekeinknek is azokat nagyon fontos. Éppen annyira, mint az, ha bárhol a világban letelepszünk egy országban, vagy életvitelszerűen élünk, vegyük fel, kövessük annak a kultúráját, illeszkedjünk be abba és próbáljunk meg aszerint élni.

Angliában szép számmal találhatóak magyar közösségek. Az elmúlt 10-15 évben nagyon sok ember, sokan családostól települtek ki a szigetországba. Van, aki megtalálta a számítását van, aki nem.

Úgy gondolom, azok a magyarok akik Angliában élve a Halloween ellen tiltakoznak (hogy ez nem magyar ünnep) és saját egójukat nyomatva élnek soha nem is fogják megtalálni.

Amy itt még baby volt. Az első Halloween az életében. Idén már ő is volt kopogtatni.

A varázslat előttünk van. Apróságok. Olyan kis dolgok, melyek szebbé tehetik az adott pillanatokat. Elmehetünk mellette, de élhetünk is vele. Ez pontosan úgy történik karácsonykor is, mint egyébként máskor a monoton hétköznapokban.

Egy kis figyelmesség, egy jó kis hagyomány például: a karácsonyi kis kártyák. Minden évben írunk kedves karácsonyi köszöntőnket, és körbe járunk itt a közvetlen 6-8 szomszédnál és bedobjuk a postaládájukba a kedves köszöntést, és persze mi is kapunk, minden évben. Szerintem nagyon kedves dolog.

Nemrégiben, új szomszédokat kaptunk, nézzétek milyen cuki kártyát írtak nekünk. 😊

Most gondold végig a szomszédod arcát, aki egész évben gürizett, és kapna tőled egy ilyen cuki kártyát…. Szerintem azért a mosolyért, ami akkor az arcára kerül megéri. 😉

Ugyan ez a dolog a munkahelyen.

Szeptemberben elkezdetem dolgozni a pokolban. Ami nem teljesen igaz, mert kb 5 fok van tehát meglehet fagyni, de egyébként maga a pokol. 😊 DE bármennyire is az és bármennyire is éppen a pokolba kívánod a kollegáidat mert nem tudnak megszólalni angolul, és egész nap a lengyel tak-tak-tak -ot hallgatnod, valahogy a karácsony ilyenkor ide is beköltözik.

A kis kártyák és kis ajándékokból tudni lehet ki az egy ideje már Angliában él (és követi a hagyományokat). 😊 És persze ki az, aki kedvel…

3,5 hónap után begyűjtöttem néhány kártyát 😊

Na de vissza a Santához.

Amy nemrég betöltötte a 3-at. Szeptembertől oviba jár. Ami nem csak azt jelenti számára, hogy extra ütemben tanul a magyar mellett angolul is beszélni, hanem azt, hogy hozzá bizony a Santa fog érkezni, mint az ovis barátaihoz és ez így van jól.

Egy kisgyermeket nem lehet összezavarni. Egyszerűen hagyjuk beilleszkedni abba kultúrába, ahova majd később iskolába fog majd járni, és ahol élni fogja az életét. Aztán majd később, ha eljön az idő, mert úgy gondolom eljön majd, mikor egyszer a Santa csak Santa lesz és nem hit, elmondom neki, hogy én miért a Jézuskának írom a levelet minden évben.

Az idei karácsony más miatt is más lesz.

Nem a csak a Santa miatt és nem csak 2000 kilométer miatt. Idén nem lesz velünk Apu és Anyu sem. Most csak a kis családdal töltünk egy kis vacsorát, reggel pedig kibontjuk az ajándékokat ki-ki amit érdemelt. 😊

Apunál idén ősszel rákot diagnosztizáltak. Nem tudom, hogy egy karácsonyi bejegyzésben, hogy írjak szépen erről, de az a tény. Úgy gondolom, a felismerésen az elfogadáson és azon az őrületen, hogy megtörtént, már túl vagyunk. Apu pozitív, nagyon pozitív. A kezelést választotta ahhoz, hogy műthető legyen és élhessen. Nem adja fel. Anyukám, most ideiglenesen haza költözött, hogy a támasza legyen.

Így, hát idén én készítettem el a töltött káposztát az igazi jó magyar családi hagyomány szerint. Finom lett, de nem az igazi!
Nem úgy, mint tavaly mikor, chilivel készült, és újra kellett főzni az egészet, mert apu véletlenül paprika helyett a chili port használta. 🙂 Egyem a szívét!

Igen. Ilyen érzések kavarognak most bennem, néhány órával a Jézuska és fél nappal a Santa érkezése előtt.

Vár rám még egy – két dobozka amit be kell csomagolni. Az ünnep szelleme teljesen áthatott. Sőt túlságosan is. Nem mondom, hogy nem pityeregtem e sorok írása közben.

Presser Gábor szól a fülembe. Az élet értelmét megfejtendő: ,,Valaki mondja meg!” Egy finom mézeskalács illatú gyertya ég mellettem amit Kata barátomtól kaptam mikor novemberben otthon voltam.

A ,,magyar,, karácsonyom idén egy hónappal hamarabb volt. 😊 Barátokkal tesóékkal, apuékkal. Én voltam a korai Jézuskájuk. És olyan jó volt. <3   

Kattámmal moziban egy otthon egy igazi csöpögős karácsonyi limonádét néztünk 🙂

Így néhány órával az ,,igazi,, Jézuska érkezése előtt, kicsit magamba szállva gondolok rátok. Küldök egy képzeletbeli, meleg nagy ölelést. Arra gondolok, hogy remélem sokáig eltart majd az ünnepi hangulat és eszetekbe jut majd áprilisban is majd szeretni egymást.

Kívánom, hogy jusson eszetekbe! Hívjátok fel legalább hetente egyszer apát, anyát akkor is ha távol él! Mondjátok el a tesónak, hogy szeretitek. Nem ciki, akkor sem ha 50 éves az a bizonyos tesó és akkor sem ha épp június 6-át írunk. Ami fontos, az hogy van nektek!

Áldott Békés Karácsonyi ünnepet kívánok
mindnyájatoknak!

Berecz Zsu.